Flour Back Bay - House Decades

Flour Back Bay

Located on Clarendon Street in Boston’s Back Bay, this is the fourth location of celebrated restaurateur Joanne Chang’s successful chain of bakery-cafes. The dining area has a direct connection to the street, optimizing natural light and views provided by the space’s high ceilings and concentrating the seating areas along the windows that face a nearby park. The service area is defined by a patterned wood clad soffit that lowers the ceiling height, giving the space a more intimate scale and a distinct identity through the storefront windows. Ideas of craft, the ‘handmade,’ and sustainability guided decisions about furniture, lighting, and material selection, including vintage-inspired lighting fixtures that illuminate the space. The color palette is a collection of greys and whites, providing a neutral backdrop to the most important aspect of Flour—the food.

The industrial theme is very thick seen in the interior of this bakery. The predominance of gray and white with a touch of wood and black steel makes a masculine minimalist look. The placement of spotlights and several minimalist chandeliers makes the reflection of the room an attractive accent to be enjoyed while enjoying a snack.