Par Bar³ - House Decades

Par Bar³

YODEZEEN architects were tasked with creating a unique concept for a residential area — a restaurant you can visit with your family in the afternoon; and a place for a pre-party with your friends in the evening. At the same time, the design concept of the restaurant assumed the maximum use of natural materials that allow you to fill the space with a feeling of freshness, purity and authenticity.

“We can say that design concept of the restaurant is based around materials that only get better over the time — a lot of natural wood, stone and leather are filling the space with history and meaning,” that’s what they say at YODEZEEN

”Designing the Par Bar, we made the space expand from the very entrance. It was important to maintain a delicate balance between the story of materials and ultramodern solutions. We wanted to give this interior a certain authenticity,” emphasized by the studio architects.

The restaurant of 491 sq. m. is located on one level and divided into a main area and a terrace. The central entrance of the restaurant is set at the end of the building and posterizes an entrance in the form of a corridor decorated with greenery and metal archaist rusty partitions. Illuminated nodes and heavy live growth come in contact and visually connect the interior and the exterior of the restaurant.

Par Bar is intended for 175 seats that are located along the dining areas for 2 and 4 seats, a communal round table for 10 seats in the center of the main area, as well as 20 seats along 2 bar counters. There are 2 bars in the main area of the restaurant, one of which serves as an area for preparing Asian dishes.

A massive metal door with a handle made of Bidasar Green natural stone in a calm but at the same time elegant shade greets guests of the restaurant. Coming inside, guests are surrounded by the freshness of greenery and the spaciousness of the entrance area. The wooden reception desk, made in a semicircular shape, immediately sets the character of the entire space — wood is everywhere!

A wine cabinet with a collection of more than 300 types of wine serves as the partition, dividing the restaurant into 2 zones: the main hall and the terrace. This element is decorated with metal slats and tinted glass.

The sun and the artificial light in the evening reflect the greenery in the glass, creating an emerald hue that flows throughout the restaurant. The ceiling of the terrace is made with curved perforated metal, which visually increases the area of the terrace.

Bar counters are made of Bidasar Green natural stone, and the front part of the bar is made of wood. A slender light above the bar casts beautiful shadows at night and adds warmth during the day. Wood also frames all the columns of the restaurant and forms the main decorative element in window design. Handcrafted custom-made wooden slats can be opened or closed — depends on the concept of evening.

The restrooms of the restaurant continue the topic of minimalistic accents and the combination of wood and concrete — here you meet the stone washbasins, decorated with greenery and a modern lighting solution in the form of a curved luminous tube.

A special atmosphere to the whole space is created by numerous green plants that are revealing their story in every part of the restaurant: the entrance area is a welcome one, the dining area has an atmosphere of intimacy.