Buildings

reMarkable Pop-Up Store : a Better Place to Think

With online retail on the rise, shopping habits are changing, forcing brands to rethink and innovate their marketing strategies. Although digital retail is effective, many consumers still want to see and experience products physically. In response to this, Snøhetta has designed “a better place to think” in collaboration with the Norwegian tech company reMarkable, whose next-generation paper tablet was named one of the best inventions of 2020 by TIME Magazine. 

Situated in the middle of Oslo’s central fashion district in Øvre Slottsgate, a side street to the city’s main shopping street Karl Johan, reMarkable opened its first pop-up store in December 2020. The opening marks a bold move in the era of the pandemic, manifesting the importance of creating holistic retail experiences in the intersection of the analog and digital sphere.

In the store, reMarkable’s latest paper tablet can be experienced in an environment that allows visitors to delve into a universe that fosters focused thinking.

The layout of the store revolves around a centralized column, out of which an inner and outer ring of tables in various heights provide places for focus, and for testing out the paper tablets. The bespoke furniture around the centralized column are made from oak, treated with a matte lacquer, which creates a warm atmosphere. Orange lamps define the individual spots for trying out the tablets.

– Although consumers are becoming increasingly digital in their shopping habits, especially during the pandemic, we see the value of letting our customers experience that «wow» moment of writing on one of our paper tablets for the very first time. It helps them understand our product better, and how it will prove useful in their everyday lives, says CEO and Founder of reMarkable Magnus Wanberg.

Conceptually, the store references the spatial qualities that characterize libraries – the unpolished elegance of clean and open spaces, tidy structures, focused reading zones, and a tranquil atmosphere. Central concepts that guide the design approach are the subtle yet powerful material qualities of paper, and the library’s ability to bring focus and clarity to one’s thinking.

– In today’s world, with constant digital and analog interruptions, creating a space for focused thinking can be a challenge, says Snøhetta Founder Kjetil Trædal Thorsen. – For creative solutions and bright ideas to flourish, the spaces in which we work and think need to cater for that mindful condition – the experience of being in a serene environment in which thinking can be uninterrupted.

The display shelves are painted white to blend in with the acoustic panels and to create a subtle and clean backdrop in the store. Most of the walls are covered with pulp acoustic panels with a paper-like finish, providing tactility as well as acoustic qualities. Wall-mounted shelves display accessories through custom-made product stands.

A hand-made chandelier surrounds the tables, expressing the energy and movement of a handwritten line.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *