East Channel Residence - House Decades

East Channel Residence

They saw this project as a template for designing and participating in a project where you actively engage with the house as you live in it; where the architecture is tuned to the changing environment, weather and sun position by its occupants.

They harnessed both natural and technological forces to respond to the environment and to allow the house to perform properly; a photovoltaic array which generates more electricity than the house can consume to the strategic orientation of the building to capture prevailing winds and maximize day lighting.

A simpler way of life was desired by the clients and the house responds with a simple and direct parti that also instigated new forms of interaction and connectivity within their family; one large room for living, eating, making and talking. No TV!