Houses

JD House : A House that Integrates with Nature

Rino dining table, Etel; 905 chair, Montenapoleone; Tora center table, Hugo
França;

Overlooking the sea, a sand-colored volume mimetically accommodates itself
amidst the lush green vegetation, in full integration with nature. Facing the Baleia
beach, on São Paulo coast, JD House is the ideal spot for a family composed of a
couple and their 4 adult sons to meet each other and rest.

Extra Soft Sofa, Casual Interiores; Onda bench, Etel; Voyer Alta armchair, Casual
Interiores; 1949 side table, Montenapoleone; Tiles center table by Arthur Casas,
Herança Cultural; Shoty Sofa, Holly Hunt; Belly lamp, Studio Objeto; Acqua Rug,
Nani Chinelato; Metal and Stone dining table, Casa Edições; Frame chair, Casual
Exteriores;

The clients, who are used to hosting friends and tend to visit the coast weekly,
desired spacious and private environments — although still connected to the natural
surroundings. To achieve this, a large span in the living room was designed, with
only one circular pillar at its end, supporting the entire slab and the external cover
cantilever. The result brings a great visual permeability inside out: both beach and
dense lateral landscaping seem to penetrate the residence, as interior and exterior are well connected. To solve this structural challenge, we designed a large inverted
prestressed beam, which also serves as a guardrail for the upper floor suites.

Rino dining table, Etel; 905 chair, Montenapoleone; Tora center table, Hugo
França;

As a way to further expand the social area, the space introduces different ceiling
heights. In the center of the space, on a double height, a skylight zenithal opening
illuminates the suspended white wall, radiating natural light throughout the room.
Connecting the three floors, the striking wooden staircase is defined by the rhythm
of vertical metal struts along its entire length. The surrounding area is
complemented by normal height, in an inviting mood. On one side, right in the
access to the residence, there is a home theater room, delimited by an amorphous
wooden piece of furniture that resembles a sculpture; on the other side, there is a
dining room, surrounded by wooden fins that allow natural ventilation and follow
the ceiling’s alignment.

With a minimalist decor, the selection of neutral-tones furniture allows nature to
assume a leading role at the space. Stone, wood, linen, metal, velvet and suede are
some of the textures that blend in harmony in the environment. In the composition
between national design and imported pieces, the highlight goes to the Rino dining
table – designed by Arthur Casas for Etel – and to the Shorty sofa – designed by
Vladimir Kagan.

At the front of the house, covered by a pergola, a generous veranda and a
swimming pool make up the outdoor area, where it is possible to contemplate the
landscape. As a protection solution for this terrace, retractable awnings were
inserted inside the structure, which allows full sunlight entrance when retracted.
The landscaping was designed to blend with the restinga, a typical coastal
vegetation.

The lower floor of the house has a games room, with home theater, spa and two
guest suites with a private garden. The upper floor has four suites distributed by its
extension, in addition to the master suite in front of the house, with a direct view to
the beach

The concrete brick facade allows easy maintenance, in addition to offering a
dynamic look: each floor is covered by a different piece in beige tones, in order to
highlight the volumes of the house. Upper floor has horizontal pieces, while ground
floor has vertical prism pieces. The flooring is almost completely defined by the
same surface: the Limestone Mont Dore stone, with the exception of wet areas and
stairs. The materiality is complemented by wood: oak is present in the ceilings, stairs
and inside the fins of the dining room; Accoya, a resistant wood to the weather
condition on the coast, is present in the front panels, folding doors and the fin
linings.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *