San Remo - House Decades

San Remo

Set into a steep hillside of Sullivan Canyon in Pacific Palisades, the San Remo Residence organizes stacked volumes towards the North with panoramic views of the natural landscape and the Getty beyond.

The parti of the house is composed of two vertical and horizontal volumes on a stone limestone plinth, rooted into the rugged hillside.

Strong vertical and horizontal lines of wood and steel delineate the mass amongst the dense native flora that occupies the canyon, complimenting nature’s patterns.

The home’s southern edge is pulled away from the property line and recessed to allow southern light to dive into the entry-level and the main corridors.

A five-foot module rhythmically defines the glazing system with horizontal mullions extending the upper floors lines to complete the score on the North and aligned with the Afromosia wood façade on the South.

A solid protective front is presented as one approaches the house via the main drive. A split-face limestone plinth defines the garage, while a horizontal band of vertical Afromosia hovers over the main entry.

Entering the five foot-wide front door, one is located at the intersection of the two primary corridors. The first, a three-story tall volume, opens to the northern light housing the main stair, which accesses the garage and private bedrooms above.

The horizontal corridor leads to the media room, office, and down to the living spaces below. Every space is oriented toward the north, taking every advantage of the site’s unique canyon condition with floor to ceiling glass in both operable and on operable conditions.

Moving down the southern stair to the living spaces below, an unobstructed space contains the living, dining, wine room, and kitchen. Glass sliders across the entire north wall invite the outside in over the patio deck and pool.

The program is stacked, oscillating on each side of the main stair occupying a central volume clad in vertically slatted Afromosia wood. Set proud of the stair, the master-suite fills the long horizontal volume on the east with floor to ceiling glass and wrapped in Afromosia.

The remaining bedrooms occupy the western vertical volume clad with split-face Limestone, which continues toward the south where the garage is located. The public spaces occupy the lower floors of the home.

The main living, dining, and kitchen occupy the lower Limestone volume, which opens to the central patio and pool deck.

A media room and office are located on the entry-level, opening to a glazed courtyard on the south with an Afromosia plinth overhanging for sun mitigation recessed down a wide set of limestone steps protected from the approaching road.

With the house set into a steep north-facing hillside, solving for difficult light conditions deep in the living spaces was a central concern.

Several unique solutions were utilized for pulling natural light into the stacked volumes, including a stair that acts as a light plenum running parallel to a glass entry facade on the south.

Another tectonic move is located on the eastern side, where the ceiling plane of the bottom living room is pulled off the eastern stone wall, and a linear skylight is placed. Individual rooms such as mechanical spaces, closets, and a wine room are buried into the hillside utilizing the thermal mass as a performative feature.