ASI Reisen Headquarters – A Lush Open Office Space in Timber - House Decades

ASI Reisen Headquarters – A Lush Open Office Space in Timber

When developing its new head office, international trekking and adventure travel company ASI Reisen sought to have its new space reflect the company’s working culture and commitment to offering sustainable trekking experiences for travelers around the world. Situated in Natters, just south of Innsbruck, Austria, this new timber building with an open office concept offers several solutions that will enable the long-term low environmental footprint of the office space. Inspired by a symbiosis between nature and humanity, the design concept was developed together with ASI Reisen’s employees and the design team from Snøhetta.

Surrounded by a lush exterior, the four-story timber structure combines timber frame construction with solid wooden elements to optimize material use and allow for the greatest amount of open floor plans.

In addition to the open office concept and sustainable construction methods, the building features an optimized and sustainable energy concept, based on a combination of high-tech and low-tech solutions.

For humans to continue to live and thrive on this planet, the buildings we inhabit and spend most of our lives in need to be built with as much consideration for natural preservation and energy efficiency as for comfort. “With its resource-saving timber construction and sophisticated sustainable energy concept, the new ASI headquarters marks an inspiration for responsibly constructing our homes and office spaces for the future.

At the same time, the new office space offers a pleasant and modern working atmosphere for its employees,” explains Patrick Lüth, Managing Director of Snøhetta’s studio in Innsbruck.

Composed of 17 different warm weather and evergreen species growing in big planters, the green curtain façade serves as a glare shield and for shading the generous glass surfaces.

On the western side, the employees can use this metal frame as balcony. The 118 climbing plants change the appearance of the façade throughout the year and thus also adapt to seasonal thermal insulation needs. The microclimate created by this green buffer zone reduces the energy required for cooling the building.

Generous glass surfaces offer panoramic views of the surrounding mountains and forests, and a large staircase and a double-height foyer create a welcoming space for visitors.