Silverspur

Silverspur is a 30,000 square foot renovation of a modernist office building located on the Palos Verdes peninsula in Southern California. In the interior, small offices were removed to make a large open loft space and sustainable design elements integrated. On the exterior, new facades were developed to modernize and increase the energy efficiency of the building.

Silverspur Plan Diagram

A green roof was added to provide thermal mass and isolate the interior from solar gain while allowing on-site rainwater collection and percolation. Radiant heat is added under the new concrete top plate to reduce reliance on forced air heating systems.
New high-efficiency fixtures and fittings, recycled carpets and tiles are added throughout the building, and full-height viewing glass is used to maximize sunlight and reduce the need for artificial light.

The building’s façade consists of a micro-perforated solar cloth stretched over a steel frame which is tethered to cantilevered concrete building slabs at various angles depending on the orientation of the sun and the building program. The solar cloth reflects 80% of the gain of the incoming sun while allowing the full transmission of sunlight so that from within one has a complete view of the surrounding landscape and city.

The material also changes the appearance of buildings throughout the day depending on the position of the sun, appears opaque in direct sunlight, translucent when the sun tilts towards the façade, and transparent like a theater of disguise at night.